Kantoorplanten, cultuur en tevredenheid

Groen kalmeert en geeft rust. Deze oude wijsheid werd honderden, zelfs duizenden jaren geleden al toegepast in de hoogste kringen. De bekende Gardens of Babylon (600BC), stonden vol planten waaronder palmen, dadelplanten, ceders en kleurige bloemen. De oude Romeinen, Egyptenaren en Grieken blijken ook gepassioneerd kamerplanten te onderhouden terwijl monniken voorkeur gaven aan functionele planten zoals kruiden, groenten en fruit. Als we doorspoelen naar de tijd van de Renaissance, zien we dat welvarende individuen een voorkeur hadden voor exotische planten. Deze planten deden het erg goed in de orangeriën. Al met al, planten zijn al sinds de oudheid een begrip in, en onderdeel van, ons leven.

Tevredenheid

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit toont aan dat medewerkers kantoorruimten met planten aantrekkelijker vinden dan een ruimte zonder binnenplanten. Een reeks gezondsheidseffecten van planten op kantoor toont aan dat kantoren deze dagen eigenlijk niet zonder kunnen. Het kostenplaatje is daarbij snel terugverdiend; namelijk binnen 12 maanden en dan met name door een lager ziekteverzuim en beter functionerende medewerkers.

Het in 2019 gepubliceerde onderzoek is een sterk argument voor office managers, ondernemers en beslissingmakers om interieurbeplanting als serieuze toevoeging van het kantoor te zien. Tevens laat interieurbeplanting zien aan zowel jouw medewerkers als klanten dat het bedrijf om groene aankleding geeft, wat weer aansluit op een duurzame bedrijfsvoering en -cultuur.

Cultuur

Krapte op de arbeidsmarkt laat veel werkgevers beter nadenken over hoe talent word aangetrokken, ontwikkeld en behouden. Meer vakantiedagen en verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra’s waarmee nieuw talent warm wordt gemaakt. Wie wil er niet voor een bedrijf werken waar lunch word geserveerd en je met de auto van de zaak onbeperkt door Nederland kan rijden in je vrije tijd?
In het kort, medewerkers kijken niet alleen naar de functieomschrijving van een potentiële baan. Een gezonde, leuke bedrijfscultuur is net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, dan salaris en primaire werkzaamheden.

Planten spelen een grote rol op de cultuurperceptie van medewerkers van een kantoor. Planten op kantoor maken de ruimte visueel aantrekkelijker en verhogen de luchtvochtigheid. Kantoorplanten zorgen ook voor een vermindering in ziekteverzuim, oftewel fittere medewerkers.

Elk bedrijf dat een gezond imago wil uitstralen heeft baat bij interieurbeplanting. Inderdaad, tegenwoordig zijn binnenplanten een cruciaal element voor het ontwikkelen en behouden van een gezonde, fitte omgeving. Het groen van binnenplanten straalt een bepaalde rust en schoonheid uit die niet valt te realiseren met posters, verf of andere aankleding. Planten leven, en het is precies het levende element dat interieurbeplanting zo cruciaal maakt.

Planten staan symbool voor schoonheid, wellness en gezond leven. Bij Plantscapes geloven we dat elk kantoor en werkruimte interieurbeplanting nodig heeft, en wij zetten ons in om stress en gedoe weg te nemen die bij de aanschaf en verzorging voor jouw interieurbeplanting komen.

Heeft jouw werkplek, receptie, gezamelijke werkruimte en vergaderruimte al planten? Stuur Plantscapes een bericht en wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.